Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Informacje zapisane w ciasteczkach są wykorzystywane w celach statystycznych, analizy ruchu i zapisywania ustawień. Dalsze korzystanie z serwisu z włączonym zapisem cookies oznacza zgodę na ich używanie i zapisywanie ich w Twojej przeglądarce. W ustawieniach przeglądarki możesz także zmienić ustawienia dotyczące cookies.

Sól w diecie

W opublikowanych w czasopiśmie Nature wynikach trzech badań przeprowadzonych przez Harvard, instytut zasugerował, że sól może przyspieszyć rozwój mysiego modelu SM (EAE). Daje to nowe wyobrażenie na temat aktywności systemu immunologicznego w SM. Potrzeba jednak dalszych badań by potwierdzić rolę soli w nasilaniu SM i przeanalizować czy zredukowanie soli w diecie opóźnia immunologiczny postęp choroby. Badania te ukazują nowe kierunki dla strategii, mającej na celu obniżenie nasilenia rzutów w SM.

W pierwszym z trzech artykułów doktorzy David Hafler, Markus Kleinewietfeld i współpracownicy donoszą o zdolności soli do pobudzenia agresywnych komórek immunologicznych Th17, które są podejrzewane o odgrywanie głównej roli w ataku immunologicznym przeciwko centralnemu systemowi nerwowemu w SM. W drugim artykule doktorzy Vijay Kuchroo, Aviv Regev, Chaun Wu i inni opisują zdarzenia molekularne, pozwalające soli na obudzenie i kierowanie komórkami Th17. W trzecim opracowaniu doktorzy Regev Kuchroo, Nir Yosef i inni opisują sieć czynników kontrolujących, które zarządzają odpowiedziami komórek Th17.

– Te badania rzucają nowe światło na czynniki, które mogą prowadzić do zaostrzenia SM oraz mogą wskazać nowe potencjalne rozwiązania – powiedział Timothy Coatzee, kierownik prowadzonych badań. – Aby potwierdzić wpływ diety na SM wymaganych jest więcej badań.

W ciągu ostatnich kilku dekad zwiększyła się liczba doniesień o przypadkach SM oraz innych chorób autoimmunologicznych w niektórych częściach świata. Choć przyczyna SM jest nieznana, uważa się, że liczba czynników genetycznych i otoczenia ma wpływ na to, czy dana osoba zachoruje. Te nowo opublikowane badania wskazują na to, że sól może odgrywać rolę w aktywizacji systemu immunologicznego w SM. Przeprowadzono badania komórek immunologicznych w posiewach laboratoryjnych myszy z EAE. Do dziś jednak, żadne studium nie znalazło związku pomiędzy dużym przyjmowaniem soli, a zwiększoną liczbą przypadków zachorowań na SM. Wcześniejsze odkrycia sugerują jednak, że nadmierne spożywanie soli może wpływać na czynność systemu immunologicznego.

Zespół doktora Haflera podał zwiększoną ilość soli do ludzkich komórek w wyizolowanych naczyniach laboratoryjnych. Stwierdzono, że wyższy niż normalnie poziom soli wywołuje dramatyczny wzrost aktywności komórek Th17. Zespół zidentyfikował także liczbę molekuł sygnalizujących komórki, które ułatwiają wpływ soli na komórki immunologiczne.

Dietę o wysokiej zawartości soli testowano także na mysim modelu SM. Zauważono, że umiarkowane zwiększenie poziomu soli przyspiesza początek EAE i zwiększa nasilenie choroby.

Zespół doktora Kuchroo zbadał sposoby, w jakie sól może stymulować aktywność komórek immunologicznych. Zidentyfikowali oni białko „serum glucocorticoid kinase-1” (SGK1) jako krytyczną molekułę sygnalizującą, która promuje aktywność komórek Th17. W tym badaniu zespół stwierdził, że umiarkowane zwiększenie koncentracji soli wzmaga aktywność SGK1 i Th17, a blokowanie SGK1 powstrzymywało wzmagane przez sól zwiększenie aktywności Th17.

Podsumowując, badania te dostarczają nowych informacji o tym jak regulowane jest działanie komórek immunologicznych i oferują nowe możliwości do rozwinięcia terapii w celu kontrolowania rzutów w SM. Chociaż doniesienia te dowodzą, że sól może być czynnikiem kierującym aktywnością immunologiczną w warunkach laboratoryjnych, należy wykonać więcej badań by stwierdzić czy sól odgrywa rolę w SM u ludzi. Starannie prowadzone studia zwyczajów dietetycznych mogą pomóc w ustaleniu sugestii, że sól może być odpowiedzialna za zwiększenie przypadków SM i chorób autoimmunologicznych. Jednocześnie należy kontrolować badania kliniczne, mające na celu ustalenie czy spożycie mniejszej ilości soli może zmniejszyć aktywność choroby.

Źródło: www.nationalmssociety.org

Tłumaczenie i opracowanie: Maria Kassur, Łukasz Miecznikowski.

wróć